To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Όλα έτοιμα για την ΑΜΚ της Εθνικής και την ιδιωτικοποίηση της Eurobank

Στο ρυθμό της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κινείται η Εθνική Τράπεζα καθώς αύριο συνεδριάζει το διοικητικό της συμβούλιο και αναμένεται να συγκαλέσει Έκτακτη Γενική Συνέλευση όπου θα εγκριθεί η ΑΜΚ κατά τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ. Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ολοκλήρωση της αύξησης πριν από τις ευρωεκλογές, ενώ θεωρείται εγγυημένη καθώς μεγάλοι διεθνείς οίκοι έχουν δεσμευθεί να την καλύψουν.

Την ίδια ώρα, όλα είναι έτοιμα για την οριστικοποίηση, σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος, των ενεργειών που θα συνθέσουν το capital plan της Εθνικής.

Επιθυμία της διοίκησης της ΕΤΕ ήταν και είναι η υλοποίηση ενός πλάνου εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίου μέσω του οποίου η τράπεζα θα καλύψει τα κεφαλαιακά της κενά. Ωστόσο, το εξαιρετικά ευνοϊκό κλίμα που επικρατεί μετά την έξοδο τραπεζών και δημοσίου στις αγορές δεν μπορούσε να αγνοηθεί. Με την διενέργεια αύξησης κεφαλαίου η ΕΤΕ αφενός έχει μία ευκαιρία να αντλήσει «εύκολα» κεφάλαια και αφετέρου «συμπλέει» με την άτυπη κοινοτική οδηγία για κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών από ιδιώτες.

Σημειώνεται, επίσης, ότι με τον συνδυασμό άντλησης κεφαλαίων άνω των 2 δισ. ευρώ και υλοποίησης του capital plan, η Εθνική εκτιμάται ότι θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τα κεφαλαιακά της κενά ακόμη και στο δυσμενές σενάριο της BlackRock, να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές του δημοσίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ, να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητά της και να θωρακιστεί ενόψει των stress tests και της πλήρους ενσωμάτωσης της Βασιλείας III.

Η αύξηση θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων και ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό, όπως συνέβη και στις υπόλοιπες τραπεζικές ΑΜΚ, ενώ οι διαδικασίες θα τρέξουν με στόχο να εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο πριν συμπληρωθούν 135 ημέρες στο 2014, δηλαδή πριν τις 15 Μαΐου για να μην χρειαστεί ενσωμάτωση των στοιχείων α’ τριμήνου.

Σε ό,τι αφορά το capital plan, αυτό αναμένεται να κατατεθεί και τυπικά αύριο στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στο σχέδιο περιλαμβάνεται, όπως αποκάλυψε το Κεφάλαιο, αύξηση του ποσοστού πώλησης της Finansbank, από το 40% έως το 49%, ενώ όπως αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, με την πραγματοποίηση της ΑΜΚ, η DGCom αναμένεται να δώσει μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στην ΕΤΕ, όσον αφορά στο χρονικό ορίζοντα διάθεσης ποσοστού της τουρκικής θυγατρικής.

Εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να ενισχύσει τα κεφάλαιά της έως και κατά 500 εκατ. ευρώ πάνω από το αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, μειώνοντας ισόποσα τον “λογαριασμό” από τα stress tests. Γιατί όπως χαρακτηριστικά τονίζεται “η πώληση μεριδίου της Finansbank έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και χρειάζεται χρόνο”.

Σημειώνεται ότι σε καμία περίπτωση δεν σχεδιάζεται πώληση ποσοστού άνω του 50%, καθώς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Εθνική θα έχανε τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων της Finansbank σε αυτά του ομίλου. Και η τουρκική τράπεζα αποτελεί μία σταθερή και διαχρονική πηγή κερδών για τον ιστορικό ελληνικό όμιλο. Πέρα από το τουρκικό “ασημικό”, η Εθνική διαθέτει μία σειρά περιουσιακών στοιχείων από τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να συγκεντρώσει σημαντικά ποσά και να δημιουργήσει “εσωτερικό κεφάλαιο”.




"Τρέχει" η ιδιωτικοποίηση της Eurobank

Την ελάχιστη τιμή για τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank θα αποφασίσει σήμερα το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η «ετυμηγορία» του, όπως όλα δείχνουν για λίγες ακόμη ημέρες, βασικού μετόχου της τράπεζας θα βασιστεί στις μελέτες αποτίμησης που εκπόνησαν οι Morgan Stanley και Lazard.

Στη συνέχεια οι βασικοί «μνηστήρες» της Eurobank θα κληθούν να καταθέσουν προσφορές, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, τη Μ. Τρίτη το ΤΧΣ θα επιλέξει τους «anchor investors», τους βασικούς δηλαδή νέους μετόχους της τράπεζας, επικυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ιδιωτικοποίησή της. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τα βασικά σχήματα των επενδυτών θα ζητηθεί συμμετοχή ύψους μεταξύ 1,2 και 1,5 δισ. ευρώ και, παράλληλα, ελάχιστη διακράτηση των μετοχών για τουλάχιστον έξι μήνες. Η τιμή που θα δώσουν οι ενδιαφερόμενοι σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι μικρότερη από 0,30 ευρώ.

Σήμερα επίσης αναχωρούν δύο κλιμάκια στελεχών της Eurobank για μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα όπου θα “κλειδώσουν” οι συμμετοχές των επενδυτών που θα πλαισιώσουν τον βασικό μετοχικό πυρήνα.

Η πρώτη ομάδα, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Χρήστο Μεγάλου, ταξιδεύει για το Λονδίνο, ενώ μετά το Πάσχα θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη. Παράλληλα, η δεύτερη ομάδα θα βρεθεί, σε πρώτη φάση, σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει συναντήσει με επενδυτές σε Ασία και Μέση Ανατολή.

Η ιδιωτικοποίηση θα... κλείσει με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών την Παρασκευή 25 Απριλίου και θα διενεργηθεί παράλληλα για ξένους και Έλληνες επενδυτές, σε μία διαδικασία από την οποία η Eurobank προσδοκά να αντλήσει 2,86 δισ. ευρώ και να περάσει πρώτη – μεταξύ των συστημικών ομίλων – σε χέρια ιδιωτών. Την Τετάρτη 30 Απριλίου θα γίνει το pricing και το allocation της αύξησης κεφαλαίου και το book building θα αναλάβουν οι Barclays, Deutsche Bank και JP Morgan. Όπως αναφέρθηκε στη Γενική Συνέλευση η δημόσια προσφορά για Έλληνες επενδυτές θα διαμορφωθεί γύρω στο 10% της αύξησης. Εκτιμάται ότι οι νέες μετοχές της Eurobank θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται στις 8 Μαΐου.

Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ η Eurobank θα ενισχύσει τα κεφάλαιά της στο 19% του σταθμισμένου ενεργητικού της, γεγονός που την καθιστά μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη.

Η διοίκηση της τράπεζας έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις με τους βασικούς “μνηστήρες” και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, από τις αρχές Μαΐου θα έχει μεγάλους διεθνείς επενδυτές στο μετοχολόγιό της, όπως η Fairfax του Ινδοκαναδού Prem Watsa και ο Wilbur Ross. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι η... μερική έξοδος από την Bank of Ireland (πούλησε το 6%) - της ομάδας που συνέστησε ο Prem Watsa το 2011 για τη διάσωση της ιρλανδικής τράπεζας - έγινε ακριβώς για να επενδύσει στη Eurobank, αφού, βέβαια, πρώτα τριπλασίασε τα λεφτά της.

(Πηγή: capital.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: