To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Φορολογικές παγίδες για πολίτες με μηδενικά εισοδήματα

Παγίδες για πολίτες με μηδενικά εισοδήματα κρύβουν οι φετινές δηλώσεις, καθώς λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού του φόρου υπάρχει κίνδυνος επιβάρυνσης.

Μόνο τυχαία δεν είναι η προτροπή του γγ Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη προς τους φορολογουμένους με μηδενικά εισοδήματα να μην προβαίνουν ακόμη στην οριστικοποίηση των δηλώσεών τους, υπό τον κίνδυνο επιβάρυνσης με πρόσθετο φόρο.

Το πρόβλημα προέρχεται από το διαχωρισμό που έχει γίνει στις κλίμακες με τους συντελεστές φορολογίας ανάλογα με την προέλευση των εισοδημάτων: 1) Μισθωτές υπηρεσίες, 2) ελεύθερα επαγγέλματα, 3) Έσοδα από κινητές αξίες και ακίνητα.




Η επιβάρυνση

Κι ενώ για την κατηγορία των μισθωτών υπάρχει το αφορολόγητο όριο των 9.500 ευρώ, δεν ισχύει το ίδιο για ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και για όσους έχουν εισόδημα αποκλειστικά από τόκους ή ενοίκια.

Εάν το Taxis κατατάξει κάποιον σε μία από τις δύο τελευταίες κατηγορίες, απλά και μόνο από το βασικό τεκμήριο των 3.000 ευρώ θα προκύψει φόρος 300 ευρώ.

Για παράδειγμα κάποιος που ήταν άνεργος το 2013 και δεν είχε κανένα εισόδημα, ενδεχομένως να εισέπραξε από την τράπεζα τόκους έστω 2 ευρώ.

Σε αυτήν την περίπτωση το Taxis θα τον κατατάξει στην τρίτη κλίμακα (έσοδα από κινητές και ακίνητες αξίες) και θα τον φορολογήσει με βάση τους συντελεστές της.

Εάν πρόκειται για άγαμο το εισόδημα των 2 ευρώ από τόκους θα προστεθεί στο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ και ο φόρος θα υπολογιστεί με συντελεστή 10%, ανερχόμενος στα 300,2 ευρώ.

Έρχεται τροπολογία

Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και αναμένεται να καταθέσουν άμεσα τροπολογία που θα διορθώνει την αδικία.

Τη σχετική εξαγγελία έκανε ο κ. Θεοχάρης μέσω Twitter, συμβουλεύοντας παράλληλα τους φορολογούμενους που κινδυνεύουν να πιαστούν άδικα στην τσιμπίδα των τεκμηρίων να μην οριστικοποιούν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων λήγει στις 30 Ιουνίου.

(Πηγή: moneyonline.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: