To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Πώς θα λειτουργεί το "μικρό ΣΔΟΕ του Θεοχάρη"

Ένα «μικρό ΣΔΟΕ» ή αλλιώς το ΣΔΟΕ του... Θεοχάρη, όπως αποκαλείται στους κόλπους των εφοριακών, έρχεται να προστεθεί στον ελεγκτικό μηχανισμό του υπουργείου Οικονομικών από την 1η Μαϊου.

Πρόκειται επί της ουσίας για τη νέα Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων η οποία πιάνει δουλειά με αντικείμενο κυρίως τους προληπτικούς ελέγχους, αρμοδιότητα η οποία «αποσπάστηκε» προ μηνών από το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και οι σχετικές αρμοδιότητες μεταβιβάστηκαν από τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη στον ΓΓΔΕ, Χ. Θεοχάρη.

Το «σπάσιμο» του ΣΔΟΕ δεν έγινε χωρίς γκρίνια. Στελέχη του ΣΔΟΕ τονίζουν ότι η διάσπαση έχει οδηγήσει σε αποδυνάμωση των ελέγχων, καθώς παράλληλα με τις αρμοδιότητες «αφαιρέθηκαν» και υπάλληλοι, ενώ από το αρχικό πέρασμα των αρμοδιοτήτων στις Δ.Ο.Υ. τα αποτελέσματα στους προληπτικούς ελέγχους δείχνουν πως μάλλον κάτι δεν πάει και τόσο καλά.




Για παράδειγμα, όσο τους προληπτικούς ελέγχους για την έκδοση αποδείξεων έτρεχαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ, η παραβατικότητα ήταν στα ύψη, πάνω από το 50% σε ορισμένες περιπτώσεις. Με το που πέρασαν οι προληπτικοί έλεγχοι στις εφορίες, η παραβατικότητα προσγειώθηκε απότομα με τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να λένε πως «σίγουρα κάτι δεν πάει καλά»...

Τίποτα απ' όλα αυτά βέβαια δεν μπορεί να αξιολογηθεί αν συνδέεται με τη γκρίνια της διάσπασης ή πράγματι οι νέοι έλεγχοι δεν έτρεχαν σωστά. Σίγουρα η προσγείωση της παραβατικότητας ήταν πέραν κάθε προσδοκίας.

Από την 1η Μαϊου, φιλοδοξία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι οι προληπτικοί έλεγχοι να γίνονται στοχευμένα, με πρόγραμμα και κυρίως με αποτελεσματικότητα.

Η νέα Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) θα έχει ως βασικό αντικείμενο τους προληπτικούς ελέγχους αλλά και μερικούς ελέγχους με κύριο αντικείμενο την απόδοση ΦΠΑ και την έκδοση αποδείξεων. Παράλληλα η νέα υπηρεσία θα τρέχει ελέγχους στο χώρος της διακίνησης αγαθών, στις εισαγωγές και εξαγωγές, στον εφοδιασμό και τη διάθεση των προϊόντων που υπόκεινται σε ΕΦΚ (καύσιμα, τσιγάρα και ποτά) και γενικά σε ελέγχους εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας. Θα στελεχωθεί – με μετατάξεις κυρίως από τις Δ.Ο.Υ- με περίπου 350 άτομα, εκ των οποίων 200-220 θα είναι ελεγκτές και οι υπόλοιποι διοικητικό προσωπικό.

Το «μεγάλο» ΣΔΟΕ

Στο μεταξύ, στο «μεγάλο» ΣΔΟΕ αρμόδια στελέχη ξεχωρίζουν από τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων της περασμένης Τρίτης, την περίπτωση του Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ). Όπως έγινε γνωστό, η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών πραγματοποίησε έλεγχο στον Ειδικό Λογαριασμό Αξιοποίησης Κονδυλίων του ΕΜΠ και διαπιστώθηκε ότι κατά τα έτη 2002-2013, υπέβαλε ανακριβείς δηλώσεις εισοδήματος με συνέπεια να μην αποδοθούν φόροι ύψους 20.796.216 ευρώ.

Συγκεκριμένα , ο φορολογικός έλεγχος στον Ειδικό Λογαριασμό Αξιοποίησης Κονδυλίων του ΕΜΠ έδειξε ότι την περίοδο 2002 – 2013, το Μετσόβιο είχε εισπράξει από ιδιώτες και φορείς του Δημοσίου, το ποσό των 83 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση ερευνητικών προγραμμάτων. Οι εισπράξεις αυτές που αποδεικνύονται από τα παραστατικά που εκδόθηκαν, δεν εμφανίστηκαν στα βιβλία του ΕΜΠ αλλά ούτε και στην εφορία, σύμφωνα με πηγές του ΣΔΟΕ.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι «κάποιοι τα μοιράστηκαν», την ώρα που με επίσημη ανακοίνωση των υπευθύνων αναφέρεται πως «όλα ανεξαιρέτως τα έσοδα έχουν πλήρως αναγραφεί στις αντίστοιχες φορολογικές δηλώσεις και έχουν καταχωρηθεί στα βιβλία µας».

Ο έλεγχος του ΣΔΟΕ στρέφεται τώρα στους καθηγητές του ΕΜΠ. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει άρση του τραπεζικού απορρήτου προκειμένου να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί καθηγητών και να γίνει αντιπαραβολή με τις φορολογικές τους δηλώσεις.

(Πηγή: euro2day.gr)


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: