To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Οι παγίδες της φορολογικής δήλωσης που οδηγούν σε λάθη

Πώς μπορείτε να γλιτώσετε ταλαιπωρία και πρόστιμα
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται πλέον η συμπλήρωση και η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Η σχετική εφαρμογή στο Taxisnet άνοιξε στις 20 Μαρτίου και έως τις 30 Ιουνίου, που θα κλείσει, θα πρέπει να έχει υποβληθεί το σύνολο των περίπου 5,5 εκατομμυρίων φορολογικών δηλώσεων.

Η συμπλήρωση και η υποβολή, ωστόσο, της φορολογικής δήλωσης κρύβει παγίδες οι οποίες μπορούν να κοστίσουν στον φορολογούμενο τόσο σε χρήμα όσο και σε χρόνο, λόγω της πρόσκλησής του στην Εφορία για τη διενέργεια ελέγχου. Πρόκειται για τέσσερα συγκεκριμένα λάθη που κάνουν χιλιάδες φορολογούμενοι, τα οποία, όμως, μπορούν να αποφευχθούν. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Το σημαντικότερο λάθος που κάνουν πολλοί εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» (εργάζονται ουσιαστικά ως μισθωτοί, ενώ αμείβονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με την έκδοση απόδειξης παροχής υπηρεσιών) είναι να δηλώνουν στη φορολογική τους δήλωση ότι εργάζονται ως μισθωτοί, ενώ δεν διαθέτουν έγγραφη σύμβαση με τον εργοδότη τους.

Η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι, για να φορολογηθεί ένας εργαζόμενος με «μπλοκάκι» ως μισθωτός, θα πρέπει το 75% των ακαθάριστων εσόδων του να προέρχεται από έναν έως τρεις «πελάτες» και να διαθέτει έγγραφη σύμβαση μαζί τους.




Πολλοί εργαζόμενοι με «μπλοκάκι», ενώ πληρούν την πρώτη προϋπόθεση, δεν πληρούν τη δεύτερη, δηλαδή δεν έχουν έγγραφη σύμβαση με τους «εργοδότες» τους. Στον έλεγχο που πιθανόν να τους γίνει μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα τους ζητηθεί η έγγραφη σύμβαση και, εφόσον δεν υπάρχει, θα τους επιβληθούν πρόσθετοι φόροι (πρέπει να φορολογηθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ) και προσαυξήσεις.

Και το δεύτερο λάθος αφορά εργαζομένους με «μπλοκάκι». Πολλοί από όσους δηλώνουν ότι εργάζονται επί της ουσίας ως μισθωτοί αγνοούν το γεγονός ότι θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις και να τις περιλάβουν στη φορολογική τους δήλωση. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» θα πρέπει να έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις δαπανών τουλάχιστον ίσες με το 25% του εισοδήματός τους. Για την αξία των αποδείξεων που τους λείπουν επιβάλλεται πρόσθετος φόρος ίσος με το 22% αυτής της αξίας. Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος με «μπλοκάκι» έχει ακαθάριστο εισόδημα ύψους 10.000 ευρώ. Εφόσον έχει τις προϋποθέσεις να φορολογηθεί ως μισθωτός, θα πρέπει να έχει συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας τουλάχιστον 2.500 ευρώ. Αν, επειδή είναι τυπικά ελεύθερος επαγγελματίας, αγνοήσει τη δήλωση του ποσού των αποδείξεων στον κωδικό 049050, θα του επιβληθεί πρόσθετος φόρος ύψους 550 ευρώ.

Φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα τα οποία επί της ουσίας είναι κενά, αλλά διαθέτουν ηλεκτροδότηση, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τον τρόπο καταγραφής τους στη φορολογική δήλωση. Με δεδομένο ότι έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους την ύπαρξη ηλεκτρικών συσκευών, όπως, για παράδειγμα, ενός ψυγείου.

Χιλιάδες είναι οι φορολογούμενοι που τους ζητήθηκε να αποδείξουν ότι το ακίνητο είναι κενό, προσκομίζοντας βεβαίωση κατανάλωσης ρεύματος. Εκεί διαπιστώνεται ότι υπάρχει έστω και μια μικρή κατανάλωση και ο φορολογούμενος καλείται να υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση, προκειμένου να του χρεωθεί το τεκμήριο που αντιστοιχεί στο «κενό» ακίνητο. Η ταλαιπωρία μπορεί να αποφευχθεί είτε με τη διακοπή της ηλεκτροδότησης είτε με τη δήλωση του ακινήτου ως δευτερεύουσας κατοικίας, η οποία, επειδή συνήθως πρόκειται για σπίτι στο χωριό, έχει πολύ χαμηλό τεκμήριο διαβίωσης.

Επίσης, υπάρχει και η λύση της δωρεάν παραχώρησης της χρήσης του σε συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο, το οποίο θα χρεωθεί το τεκμήριο, αλλά μπορεί να το καλύψει χωρίς προβλήματα.

Η διόρθωση των προσυμπληρωμένων κωδικών της φετινής φορολογικής δήλωσης. Προσυμπληρώθηκαν οι κωδικοί που αφορούν το εισόδημα από μισθούς και συντάξεις, αυτοί που έχουν να κάνουν με το εισόδημα από την έκτακτη παροχή υπηρεσίας (απόδειξη δαπάνης), καθώς και εκείνοι με τους φόρους που αναλογούν και παρακρατήθηκαν.

Οι φορολογούμενοι που διαπιστώνουν λάθη στους προ-συμπληρωμένους κωδικούς είναι προτιμότερο να απευθύνονται πρώτα στον εργοδότη ο οποίος απέστειλε τα στοιχεία λανθασμένα και να του ζητούν να προχωρήσει σε ορθή επανάληψη της αποστολής τους στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Με αυτόν τον τρόπο γλυτώνουν ταλαιπωρία, αλλά και τον κίνδυνο να υποστούν φορολογικό έλεγχο προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πράγματι έχει γίνει λάθος από τον εργοδότη και δεν υπάρχει απόπειρα απόκρυψης εισοδήματος από τον φορολογούμενο.

Ο «γρίφος» των τόκων σε λογαριασμούς ανηλίκων

Αντιμέτωποι με έναν «γρίφο» βρίσκονται πλέον χιλιάδες γονείς και παππούδες αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να καταγραφούν στη φετινή φορολογική δήλωση οι τόκοι που πιστώνονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι είναι ανήλικοι. Πρόκειται για τραπεζικούς λογαριασμούς που «τροφοδοτούνται» τακτικά από γονείς και παππούδες ως δωρεά για το μέλλον του παιδιού.

Πέρυσι το θέμα δεν είχε απασχολήσει πολλούς, καθώς υπήρχε απαλλαγή από την υποχρέωση δήλωσης ποσών τόκων τα οποία σε ετήσια βάση δεν υπερέβαιναν τα 250 ευρώ. Φέτος, η σχετική απαλλαγή δεν υφίσταται και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν το εισόδημα από τόκους από το πρώτο ευρώ.

Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν στη φορολογική τους δήλωση το πραγματικό γεγονός, προκειμένου να είναι καλυμμένοι.

Στην περίπτωση που ο λογαριασμός ανήκει εξολοκλήρου στο ανήλικο προστατευόμενο τέκνο, το εισόδημα από τόκους θα πρέπει να δηλωθεί μαζί με το σχετικό εισόδημα του πατέρα στον αντίστοιχο κωδικό.

Αν στον λογαριασμό υπάρχουν και ενήλικοι δικαιούχοι, θα πρέπει να γίνει ένας διαχωρισμός για το ποιο ποσοστό της κατάθεσης ανήκει στον ενήλικο και ποιο στον ανήλικο. Για παράδειγμα, αν είναι συνδικαιούχοι, θα πρέπει να δηλωθούν οι τόκοι μοιρασμένοι κατά το ποσοστό του καθενός, π.χ. κατά 50%-50%.

(Πηγή: "Κεφάλαιο")



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: