To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 4 Απριλίου 2014

250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων προστέθηκαν στη λίστα των οφειλετών της εφορίας

Έχασαν τον… λογαριασμό περίπου 250.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που από τον Δεκέμβριο πέρυσι προστέθηκαν στη λίστα των οφειλετών της εφορίας, είτε επειδή ανακάλυψαν πως οι νοικάρηδές τους -ή και η ίδια ΔΕΗ- δεν είχαν αποδώσει το ΕΕΤΗΔΕ του 2012 στο δημόσιο, είτε γιατί «πνίγηκαν» στα μαζεμένα χαράτσια και των ΦΑΠ των ετών 2011-2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, τον μήνα Φεβρουάριο οι οφειλέτες της εφορίας αυξήθηκαν σε 2,9 εκατομμύρια, από περίπου 2,65 τον περασμένο Δεκέμβριο. Στο υπουργείο Οικονομικών αποδίδουν την εξέλιξη αυτή στο αλαλούμ που αποκάλυψαν τότε οι διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, για το ποιοι δεν είχαν ακόμα πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ του 2012.




Υπολογίζεται ότι τα περίπου 250.000 νοικοκυριά που προστέθηκαν μέσα σε δύο μήνες στη λίστα των οφειλετών, ανήκουν σε τέσσερις κατηγορίες:

- Σε εκείνους που κατά σύστημα αρνούνταν να πληρώσουν το ποσό του ΕΕΤΗΔΕ και πλήρωναν μόνο το ποσό του λογαριασμού χωρίς το «χαράτσι».

- Σε ιδιοκτήτες ακινήτων που τα ενοικιάζουν και είχαν συμφωνήσει με τους ενοικιαστές τους να πληρώσουν αυτοί τον φόρο. Είτε τους είχαν δώσει όμως λεφτά, είτε είχαν αφαιρέσει το αντίστοιχο ποσό από το ενοίκιο, τελικώς οι ενοικιαστές τους δεν πλήρωσαν τον Φόρο στη ΔΕΗ και έτσι φαίνονται ότι τα λεφτά τα χρωστούν ακόμα οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

- Σε ιδιοκτήτες (ή ενοικιαστές τους) που πλήρωσαν εμπρόθεσμα ή εκπρόθεσμα τον λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά αυτή τα αφαίρεσε ή τα συμψήφισε με καταναλώσεις ρεύματος από λάθος του λογισμικού. Έτσι η εφορία βεβαίωσε απλήρωτους φόρους σε βάρος τους, χωρίς οι ίδιοι να το γνωρίζουν.

- Σε ιδιοκτήτες που στο τέλος της χρονιάς και μέχρι τον Μάρτιο φέτος, κλήθηκαν να πληρώσουν μαζεμένους τους ΦΑΠ των ετών 2011, 2012 και 2013 αλλά, παρόλα αυτά, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν εφόσον δεν διαθέτουν τα χρήματα.

Υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες αυτοί, μαζί με όσους δεν απέδωσαν στην ώρα τους το ΦΠΑ ή και άλλους φόρους, άφησαν απλήρωτα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ύψους περίπου 900 εκατ. ως 1 δισ. ευρώ από την 1η Ιανουαρίου του 2014, που προστίθενται έτσι στα 62,2 δισ. που χρωστούσαν ιδιώτες στην εφορία.

Πηγή: newmoney.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: