To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Πώς να αποκτήσετε πάγκο σε λαϊκή αγορά

Από το χωράφι στο ράφι χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων μπορούν να πωλούν τη σοδειά τους κατευθείαν στους καταναλωτές μέσα από τις λαϊκές αγορές.

Οι παραγωγοί, λοιπόν, πωλούν μόνο τα προϊόντα που παράγουν και τα οποία αναγράφονται στην παραγωγική τους άδεια ανά είδος-ποικιλία-ποσότητα. Το ίδιο ισχύει και για τους συνεταιρισμούς.




Οσοι πωλούν στις λαϊκές αγορές αποκτούν ειδική άδεια με την ονομασία «ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΠΩΛΗΤΗ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ».

Την άδεια αυτή αποκτούν εκείνοι που έχουν ικανή παραγωγή οπωροκηπευτικών, μελιού, φυτών, χώματος, αβγών, ξηρών καρπών, οσπρίων, ελαιολάδου, κρασιού, δενδρυλλίων, ελιών και λοιπών αγροτικών προϊόντων, στη φυσική τους κατάσταση.

Οσοι θέλουν να αποκτήσουν άδεια παραγωγού θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις για λαϊκές της Αττικής στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Αττικής, της Θεσσαλονίκης στον Οργανισμό Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης και για την υπόλοιπη Ελλάδα στους δήμους.

Ο παραγωγός υποβάλλει αίτηση με τη μορφή υπεύθυνης δήλωσης στην οποία θα πρέπει να δηλώνει:

1. Οτι ασχολείται προσωπικά με την παραγωγή ή από κοινού συμβάλλουν στην παραγωγή πρόσωπα που έχουν σχέση συγγένειας εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού και ο/η σύζυγος.

2. Οτι ο ίδιος ή κάποιο από τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας δεν έχει επαγγελματική ή παραγωγική άδεια για τις λαϊκές αγορές της χώρας ή άδεια για υπαίθριο εμπόριο (στάσιμο - πλανόδιο) ή ότι πρόσωπα που συμβάλλουν από κοινού με αυτόν στην παραγωγή των προϊόντων και έχουν σχέση συγγένειας εξ αίματος μέχρι τρίτου βαθμού ή εξ αγχιστείας μέχρι δεύτερου βαθμού δεν είναι κάτοχοι παραγωγικής άδειας.

3. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς των κτημάτων, τη θέση που βρίσκονται, την έκταση, τις ποσότητες των προϊόντων που παράγει, καθώς και το ύψος της παραγωγής που θα διαθέτει στις λαϊκές αγορές.

4. Οτι το 50% του ετήσιου συνολικού εισοδήματός του προέρχεται από γεωργική εκμετάλλευση.

Ο ενδιαφερόμενος παραγωγός οφείλει να υποβάλει μαζί με την αίτησή του τα παρακάτω δικαιολογητικά:
•Βεβαίωση της αρμόδιας Τριμελούς Επιτροπής (δήμαρχος, γεωπόνος και τοπικός αγροτικός σύλλογος) η οποία έχει ισχύ 20 ημερών από την ημερομηνία έκδοσής της.
•Αντίγραφο της φορολογικής δήλωσης (Εντυπο Ε1) του προηγούμενου έτους, για τα εισοδήματά του/ης ενδιαφερόμενου.
•Αντίγραφο της αρχικής δήλωσης ακινήτων (Εντυπο Ε9) με όλες τις μεταβολές.
•Αντίγραφο υποβολής ΟΣΔΕ ή ΕΛΓΑ.
•Αντίγραφο έναρξης επιτηδεύματος.
•Αντίγραφο θεωρημένου βιβλιαρίου του ΟΓΑ ή βεβαίωση κλάδου κύριας ασφάλισης του ΟΓΑ.

Τέλος, ο ενδιαφερόμενος κατά την κατάθεση της αίτησής του επιδεικνύει το Μηχανογραφικό Δελτίο Οικονομικών Στοιχείων Επιχειρήσεων και Επιτηδευματιών (Εντυπο Ε3) του προηγούμενου έτους εφόσον υπάρχει ή Υπεύθυνη Δήλωση περί μη υποχρέωσης υποβολής.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ
Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αττικής, Κάνιγγος 20, Ισόγειο. ΤΚ 101 81. Τηλ. 210 3824972 - 210 3807560

Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης, Ιωνος Δραγούμη 4, 5ος όροφος. ΤΚ 54624. τηλ. 2310 252120 - 2310 252130 - 2310 252140

Στις κατά τόπους δημοτικές αρχές.

(Πηγή: Έθνος)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: