To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Παραγράφονται φορολογικές υποθέσεις πριν από το 2007

Παρεγράφη το δικαίωμα του Δημοσίου για κοινοποίηση φύλλων ελέγχου και έκδοση πράξεων επιβολής φόρων για τα φορολογικά έτη 2000 - 2007, εκτός εάν είχε ήδη εκδοθεί εντολή ελέγχου μέχρι το τέλος του 2013 ή είχαν αποσταλεί ή εκκρεμούσε η αποστολή στοιχείων κατόπιν αιτήματος Ελληνικής δικαστικής, φορολογικής, ελεγκτικής ή άλλης αρχής.

Τέλος η ομηρία για χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες
Σημειωτέον ότι τα θέματα παραγραφής τον φορολογικών ετών μέχρι και 31.12.2013 εξακολουθούν να ρυθμίζονται από τις διατάξεις του παλαιού Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994).




Από 1.1.2014 η διάρκεια της παραγραφής παραμένει κατʼ αρχήν πενταετής, εκτός από τις περιπτώσεις φοροδιαφυγής οπότε εκτείνεται σε εικοσαετία (άρ. 36 ν. 4174/2013). Ειδικότερα ο νόμος προβλέπει:

1. Η Φορολογική Διοίκηση μπορεί να προβεί σε έκδοση πράξης διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εντός πέντε (5) ετών από τη λήξη του οικείου φορολογικού έτους.

2. Η περίοδος που αναφέρεται στην παράγραφο 1 παρατείνεται στις εξής περιπτώσεις:
α) εάν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του πέμπτου έτους της προθεσμίας παραγραφής, για περίοδο ενός έτους από τη λήξη της πενταετίας,
β) εάν ζητηθούν πληροφορίες από χώρα της αλλοδαπής, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί για τη διαβίβαση των εν λόγω πληροφοριών προσαυξημένο κατά ένα έτος από την παραλαβή τους από τη Φορολογική Διοίκηση,
γ) εάν ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή, ένδικο βοήθημα ή μέσο, για περίοδο ενός έτους μετά την έκδοση απόφασης, η οποία δεν προσβάλλεται με ένδικο βοήθημα ή μέσο και μόνο για το ζήτημα, το οποίο αφορά.

3. Εξαιρετικά, πράξη διοικητικού, εκτιμώμενου ή διορθωτικού προσδιορισμού φόρου για περιπτώσεις φοροδιαφυγής μπορεί να εκδοθεί εντός είκοσι (20) ετών από τη λήξη του φορολογικού έτους.

4. Εάν ο διορθωτικός προσδιορισμός φόρου συνεπάγεται τροποποίηση πράξης προσδιορισμού φόρου για φορολογικό έτος για το οποίο το δικαίωμα ελέγχου έχει παραγραφεί, η αντίστοιχη προσαρμογή φόρου διενεργείται στο παλαιότερο φορολογικό έτος για το οποίο το δικαίωμα ελέγχου δεν έχει ακόμη παραγραφεί και στο οποίο αφορά ο διορθωτικός προσδιορισμός φόρου.

(Πηγή: matrix24.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: