To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Στα 1.500 ευρώ αυξάνεται το ακατάσχετο των λογαριασμών μισθοδοσίας και συντάξεων

Το ακατάσχετο της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πολιτών για χρέη προς το Δημόσιο έως του ποσού των 500 ευρώ θεσπίζει το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να μπει ένα ελάχιστο όριο προστασίας για όσους χρωστούν στο κράτος. Η ρύθμιση περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τα τέλη της εβδομάδας και προβλέπει μεταξύ άλλων και την προστασία των λογαριασμών από μικρές οφειλές έως 50 ευρώ, αλλά και την αύξηση του ορίου για το ακατάσχετο των λογαριασμών μισθοδοσίας και των συνταξιοδοτικών λογαριασμών από τα 1.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 1.500 ευρώ.




Η αύξηση του ακατάσχετου των λογαριασμών μισθοδοσίας από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ αποτελεί δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και έχει ήδη προαναγγελθεί, ενώ η προστασία της κινητής και ακίνητης περιουσίας για χρέη κάτω των 500 ευρώ υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να μπει ένα όριο στις κατασχέσεις για μικρές οφειλές. Στην ίδια λογική είναι και ο καθορισμός του κατώτατου ορίου των 50 ευρώ για οφειλές προς το Δημόσιο, κάτω του οποίου απαγορεύονται οι κατασχέσεις λογαριασμών που έχουν οι πολίτες στις τράπεζες.

Το θέμα είχε γίνει αντικείμενο συζήτησης με τις τράπεζες, οι οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά μαζικά αιτήματα κατασχέσεων λογαριασμών, ακόμη και για μικροποσά της τάξης των 5 ή 10 ευρώ. Το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι τον τελευταίο χρόνο οι κατασχέσεις διπλασιάστηκαν φθάνοντας τις 100.000 περίπου, καθώς στον χορό των διεκδικήσεων από οφειλές πολιτών μπήκαν και οι δήμοι. Το γεγονός μάλιστα ότι το αίτημα για κατάσχεση μπορεί να αφορά υποθέσεις που ανατρέχουν πίσω ακόμη και μια εικοσαετία, όπως είναι μια κλήση ή το πρόστιμο για μια κλήση, η οποία πληρώθηκε μεν, αλλά εκπρόθεσμα, έχει δημιουργήσει μια χαοτική κατάσταση που τροφοδοτεί την ανησυχία τόσο από την πλευρά των καταθετών όσο και από την πλευρά των τραπεζών.

Η μαζικότητα του φαινομένου έχει θορυβήσει τις τράπεζες, οι οποίες φοβούνται απόσυρση από μικροκαταθέτες που έχουν οφειλές προς το Δημόσιο, των χρημάτων που διατηρούν σε απλούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου υπό τον φόβο της κατάσχεσης. Την ανάγκη προστασίας των καταθετών από κατασχέσεις για μικρά ποσά επιβάλλει και η πρόσφατη θεσμοθέτηση από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών της πρακτικής της ηλεκτρονικής κατάσχεσης, που αναμένεται να επιταχύνει τη διαδικασία. Ηδη λειτουργεί το Μητρώο των Καταθέσεων που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες.

Με την ηλεκτρονική κατάσχεση θα μπορεί εκτός από την άμεση πληροφορία, την οποία έχει ήδη στη διάθεσή του, να μπορεί να επιδίδει και ηλεκτρονικά το αίτημα της κατάσχεσης αντί της επίδοσης με κλητήρα, που γινόταν μέχρι πρόσφατα, επισπεύδοντας τη διαδικασία και μειώνοντας τη γραφειοκρατία για το θέμα.

(Πηγή: kathimerini.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: