To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

Τι φόρο θα πληρώσουν τα εκτός σχεδίου αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης

Φόρο που θα κυμαίνεται έως και 236 ευρώ το στρέμμα θα κληθούν να πληρώσουν το 2014 για πρώτη φορά περίπου 4.500.000 φορολογούμενοι, ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου πόλης οικοπέδων και αγροτεμαχίων.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα είναι υψηλότερος για όσους έχουν εκτός σχεδίου οικόπεδα με κατοικίες, για όσους διαθέτουν αγροτεμάχια με δεντροκαλλιέργειες, για όσους έχουν οικόπεδα με πρόσβαση σε οδικό δίκτυο, αλλά και για φορολογουμένους με παραθαλάσσια οικόπεδα.

Για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων εκτός σχεδίου πόλης και οικισμών οικοπέδων και αγροτεμαχίων ο φορολογούμενος θα πρέπει αρχικά να πολλαπλασιάσει τα τετραγωνικά μέτρα του οικοπέδου του με τον Βασικό Συντελεστή Φορολογίας που έχει προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών και ο οποίος ανέρχεται στα 0,0015 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, για οικόπεδο συνολικής επιφανείας 1 στρέμματος ο βασικός φόρος θα ανέλθει σε 1,5 ευρώ.

Εν συνεχεία ο φόρος θα προσαυξάνεται με συντελεστή από 1 έως 3,5 ανάλογα τη θέση του οικοπέδου και την ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του (όσο ακριβή και αν είναι μια περιοχή, ο συντελεστής θέσης δεν ξεπερνά ποτέ το 3,5). Ακόμη θα πολλαπλασιάζεται με συντελεστή από 0,5 έως και 2,5 ανάλογα το είδος χρήσης (δασική έκταση, ελαιοκαλλιέργεια, κ.α.), με συντελεστή από 1 έως και 3 ανάλογα την απόσταση από τη θάλασσα, αλλά και με συντελεστή 1,2 ανάλογα με το εάν έχει ή όχι πρόσβαση σε δρόμο.

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα πενταπλασιάζεται εάν υπάρχει κατοικία εντός του οικοπέδου. Προσοχή. Αυτό δεν θα ισχύει στις περιπτώσεις που η κατοικία αυτή είναι η μοναδική για την οικογένεια και το ακίνητο έχει επιφάνεια μικρότερη των 150 τ.μ..

Αν η επιφάνεια του οικοπέδου ξεπερνά τα 130 στρέμματα θα εφαρμόζεσαι συντελεστής απομείωσης του φόρου, ενώ ειδικά για εκτός σχεδίου πόλης εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για τον ελλιμενισμό σκαφών και αεροσκαφών ή είναι λωρίδες γης, στις οποίες βρίσκονται σιδηροτροχιές, ή εδαφοτεμάχια έδρασης πύργων και γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα προκύπτει ως το γινόμενο της επιφάνειας του γηπέδου σε τετραγωνικά μέτρα επί του βασικού συντελεστή φορολογίας.

Για παράδειγμα οικόπεδο 100 τ.μ. στην Λευκάδα χωρίς κατοικία με ελαιόδεντρα που βρίσκεται σε απόσταση 50 μέτρων από τη θάλασσα και είναι «τυφλό», δηλαδή δεν έχει πρόσβαση σε τοπική οδό θα πληρώσει βασικό φόρο 0, 15 ευρώ τα 100 μέτρα που εν συνεχεία θα προσαυξηθεί επί 2 λόγω θέσης (ελάχιστη ΑΒΑ 3), επί 2 λόγω χρήσης (Ελαιοκαλλιέργεια) και επί 3 λόγω απόστασης από τη θάλασσα. Έτσι, ο τελικός φόρος για το ακίνητο αυτό θα ανέλθει στα 1,80 ευρώ.


(Πηγή: Έθνος)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: