To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς να πουλήσετε αγροτικά προϊόντα μέσω Ίντερνετ

Ευκαιρία στους παραγωγούς για πωλήσεις αγροτικών προϊόντων μέσω του Ιντερνετ σε εμπόρους και καταναλωτές δίνουν δύο κρατικές ιστοσελίδες.
Ο λόγος για την ιστοσελίδα «Ελληνικά Τρόφιμα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που οι ενδιαφερόμενοι τη βρίσκουν στη διεύθυνση «greekfood.minagric.gr» αλλά και το σάιτ του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ). Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι www.okaa.gr. και μάλιστα τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα την επισκέπτονται κάθε μήνα περί τους 8.000 χρήστες. Πρόκειται για εμπόρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, επιχειρηματίες του κλάδου τροφίμων και ομάδες καταναλωτών.

Η εφαρμογή «Ελληνικά Τρόφιμα» τέθηκε σε λειτουργία τον Ιανουάριο του 2012 και μέχρι σήμερα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους περίπου 200 αγρότες από όλη την Ελλάδα, προκειμένου να αναδείξουν τα προϊόντα που παράγουν.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική εφαρμογή Ελληνικά Τρόφιμα έχουν δείξει αγρότες από τη Βόρεια Ελλάδα - που έχουν καταχωριστεί τα στοιχεία τους στα Ελληνικά Τρόφιμα - και κυρίως από την Αλεξανδρούπολη, τον Εβρο, τη Δράμα, τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, το Κιλκίς, την Πιερία, τις Σέρρες, τα Γρεβενά, την Καστοριά, τη Φλώρινα. Επίσης, συμμετέχουν παραγωγοί από τη Θεσσαλία (Μαγνησία, Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα), τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.
Η ψηφιακή υπηρεσία «Ελληνικά Τρόφιμα» έχει σαν σκοπό την εύκολη πρόσβαση κυρίως των αγροτών που δεν είναι οργανωμένοι στα δίκτυα διανομής των προϊόντων τους.
Η χρήση της ιστοσελίδας είναι απλή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν σε αυτή, να δημιουργούν το λογαριασμό τους και μέσα από την προβολή των προϊόντων τους και άλλων στοιχείων τους να έρχονται σε επαφή και να κλείνουν συμφωνίες με τους εμπόρους κι επιχειρηματίες.
Επιπλέον, άλλο ένα όφελος που μπορούν να έχουν είναι η χωρίς κόστος προβολή των προϊόντων τους.
Η δυνατότητα που δίνει η ψηφιακή υπηρεσία «Ελληνικά Τρόφιμα» είναι ακόμη η προώθηση των εγχώριων αγροτικών προϊόντων και στο εξωτερικό. Η ύφεση στην ελληνική οικονομία και η πτώση της εγχώριας ζήτησης δημιουργεί την ανάγκη αναζήτησης άλλων αγορών, όπως αυτές του εξωτερικού.
Μέσω της δικτυακής πύλης «Ελληνικά Τρόφιμα» καλούνται όλοι οι παραγωγοί να συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή, όπως αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου, «γιατί η προώθηση των ελληνικών ποιοτικών τροφίμων αφορά όλους».
Τα οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους στην αλυσίδα παραγωγής - διάθεσης αγροτικών προϊόντων είναι σημαντικά. Και ο κάθε... κρίκος σε αυτή μπορεί να χρησιμοποιήσει την ιστοσελίδα για την αναζήτηση ευκαιριών.
Πιο συγκεκριμένα, οι αγρότες - κτηνοτρόφοι - παραγωγοί - ομάδα παραγωγών - συνεταιρισμοί είναι σε θέση να εισάγουν πληροφορίες για τα προϊόντα που παράγουν καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους. Οι έμποροι αποκτούν τη δυνατότητα να αναζητήσουν προϊόντα και να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συνεργασίες με τους παραγωγικούς φορείς. Οι διοργανωτές εκθέσεων γεωργικών προϊόντων αποκτούν πρόσβαση σε πληροφορίες προκειμένου να επικοινωνήσουν με τους παραγωγούς για την προώθηση των προϊόντων τους σε κλαδικές εκθέσεις.
Οι επιχειρήσεις συσκευασίας και τυποποίησης μπορούν να επιτύχουν συνεργασίες και να προγραμματίσουν τη δημιουργία νέων προϊόντων, με βάση τα στοιχεία παραγωγής.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις λιανικής πώλησης (super market) μπορούν να έρθουν σε επικοινωνία με ομάδες παραγωγών - συνεταιρισμούς ή μεμονωμένους παραγωγούς για να οργανώσουν τις αγορές τους σε επώνυμα ελληνικά τρόφιμα.
Οι καταναλωτές θα ενημερώνονται διαρκώς για τα ελληνικά τρόφιμα, την εποχικότητά τους, τους παραγωγούς και τις περιοχές παραγωγής.
Οι αγρότες που καταχωρίζουν πληροφορίες, θα ενημερώνονται για παρόμοια ή συναφή στοιχεία αγροτικών εκμεταλλεύσεων, για βέλτιστες πρακτικές και θα αποκτούν τη δυνατότητα να οργανώνουν σε ομάδες την επιχειρηματική τους πρακτική, επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας στην τυποποίηση και διάθεση των προϊόντων τους.

Ηλεκτρονικό παζάρι και στη λαχαναγορά του Ρέντη
Και ο ΟΚΑΑ, η γνωστή στο ευρύ κοινό λαχαναγορά του Ρέντη, δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να κάνουν πωλήσεις μέσω Ιντερνετ.
Οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να αναρτούν τα στοιχεία τους στην ιστοσελίδα του Οργανισμού και μέσα από εκεί Ελληνες και ξένοι χονδρέμποροι αλλά και ομάδες καταναλωτών έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τα προϊόντα και τις ποσότητες που θέλουν.
Η σχετική απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Ανάπτυξης και τον πρόεδρο του ΟΚΑΑ Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Η εφαρμογή ξεκίνησε μέσα από τη δικτυακή πύλη του Οργανισμού (www.okaa.gr). Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστέλλουν την ανακοίνωσή τους στο e-mail: content@okaa.gr και αυτομάτως θα δημοσιεύεται στην ως άνω σελίδα και στην ενότητα: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ.
Με αυτόν τον τρόπο δίνεται η επιλογή στους Ελληνες παραγωγούς να διεισδύουν σε νέες αγορές, μειώνοντας παράλληλα το κόστος τοποθέτησης των προϊόντων τους. Επισημαίνεται ότι η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία προς τους παραγωγούς διατίθεται δωρεάν. Σημειώνεται, δε, ότι τη σελίδα του ΟΚΑΑ (okaa.gr) επισκέπτονται κάθε μήνα περισσότεροι από 8.000 χρήστες του Διαδικτύου, οι οποίοι διαρκώς αυξάνονται.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές μπορούν να προμηθεύονται σε τιμές χονδρικής οπωροκηπευτικά από την Κεντρική Αγορά Αθηνών καθώς και όλα τα είδη τροφίμων από την Αγορά του Καταναλωτή που λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Με αυτό τον τρόπο προωθείται μια σειρά μέτρων, με σκοπό να επιτευχθούν χαμηλότερες τιμές στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών.

ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ
Στον ΟΚΑΑ e-mail: content@okaa.gr - Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων www.minagric.gr, greekfood.minagric.gr και στα τηλέφωνα 210-2125299 και στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών στο 1540.

(Πηγή: Έθνος)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: