To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις αγοραπωλησίες χρυσής λίρας

Στη χρυσή λίρα αρχίζουν να στρέφονται εκ νέου πολλοί Έλληνες τις τελευταίες εβδομάδες αναζητώντας "ασφάλεια", έπειτα από μία ανάπαυλα οκτώ μηνών περίπου. Οι αναταράξεις που προκλήθηκαν απ' την κυπριακή κρίση και η συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρώπη για κούρεμα καταθέσεων ως μέτρο στήριξης τραπεζών μετά το 2015 οδηγεί πολλούς και πάλι στα γκισέ της Τράπεζας της Ελλάδος.

Χθες, η τιμή αγορά της λίρας χωρίς φθορές ήταν 271,02 ευρώ και η τιμή πώλησης από την κεντρική τράπεζα στα 326,95 ευρώ. Οι συγκεκριμένες τιμές ισχύουν για αγορές έως 10.000 ευρώ.

Η ζήτηση είναι τέτοια, που πλέον υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας λιρών "του κουτιού". Λίρες δηλαδή που έχουν υψηλότερη τιμή από τις "μεταχειρισμένες", αυτές που έχουν κάποιο ελάττωμα ή έχουν υποστεί τη συναλλακτική φθορά.

Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" αυξημένη ζήτηση υπήρχε και πέρυσι τον Ιούνιο έως τις εθνικές εκλογές από το φόβο της ακυβερνησίας ή της εξόδου της χώρας απ' το ευρώ.

Ενδεικτικά, στο α' τρίμηνο του 2012 είχαν γίνει αγορές από την ΤτΕ 22.566 τεμαχίων, την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου αποκτήθηκαν 27.780 τεμάχια και πουλήθηκαν μόλις 9.970 κομμάτια, ενώ το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς αγοράστηκαν 30.004 χρυσές λίρες από το επίσημο κανάλι της ΤτΕ.

Πώς γίνονται οι αγοραπωλησίες

Χρυσές λίρες μπορεί να αγοράσει κανείς από το κεντρικό κατάστημα της ΤτΕ και τα γκισέ των υποκαταστημάτων της ανά τη χώρα καθώς και από εμπορικές τράπεζες.

Ωστόσο εάν θέλει κάποιος να πουλήσει χρυσές λίρες Αγγλίας, χρυσά νομίσματα και τυποποιημένες ράβδους χρυσού στην ΤτΕ, αυτό είναι εφικτό μόνο στο κεντρικό κατάστημα. Ανάλογα με τις λίρες που θέλει να αγοράσει κάποιος, διαμορφώνεται και το κόστος, το οποίο μπορεί να μεταφράζεται σε "καπέλο" 20 ευρώ για κάθε μία, ενώ εισπράττεται και προμήθεια 5 τοις χιλίοις με ελάχιστο τα 3 ευρώ.

Τιμολόγηση

•Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένου του ποσού της προμήθειας, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου. Στις εμπορικές τράπεζες η τιμή μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται κατά 2 ευρώ περίπου.

•Σε περίπτωση συναλλαγής έως 10.000 ευρώ, περιλαμβανομένης της προμήθειας με τραπεζική επιταγή, το ποσό της επιταγής δεν πρέπει να ξεπερνά τα 9.500 ευρώ (το υπόλοιπο καταβάλλεται τοις μετρητοίς).

•Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και η πληρωμή πραγματοποιείται μόνο με τραπεζική επιταγή εις διαταγήν του πελάτη.

Δικαιολογητικά

Για οποιαδήποτε συναλλαγή, ανεξαρτήτως ποσού, απαιτείται η επίδειξη α) του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου σε ισχύ και β) πρωτότυπου δημόσιου εγγράφου (π.χ. εκκαθαριστικού εφορίας) ή πρόσφατου λογαριασμού οργανισμού κοινής ωφέλειας, όπου να αναγράφεται ο Α.Φ.Μ του πελάτη. Για συναλλαγές (είτε αγορά είτε πώληση) άνω των 15.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν πραγματοποιούνται εφάπαξ ή τμηματικά από τον ίδιο πελάτη, εφόσον πρόκειται για φυσικό πρόσωπο, απαιτούνται επιπλέον:

1. Το τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος.
2. Παρούσα διεύθυνση κατοικίας, βεβαιωμένη από πρόσφατο λογαριασμό οργανισμού κοινής ωφέλειας ή μισθωτήριο συμφωνητικό κατοικίας που έχει κατατεθεί σε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ).
3. Επάγγελμα και παρούσα επαγγελματική διεύθυνση (βεβαίωση εργοδότη ή αντίγραφο τελευταίας μισθοδοσίας ή επαγγελματική ταυτότητα ή παραστατικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης).
4. Ισχύουσα άδεια παραμονής προκειμένου για αλλοδαπούς (υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ).
5. Τηλέφωνο επικοινωνίας

•Για συναλλαγές έως 10.000 ευρώ, ισχύουν οι τιμές του δελτίου τιμών που εκδίδεται από την ΤτΕ και το οποίο αναρτάται στον ιστοχώρο της. Το κάθε δελτίο τιμών ισχύει μέχρι την έκδοση νεοτέρου.
•Για συναλλαγές άνω των 10.000 ευρώ, η τιμή προσδιορίζεται με βάση την τρέχουσα τιμή χρυσού την ώρα της συναλλαγής και το αντίτιμο πιστώνεται στον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη (απαιτείται βιβλιάριο και IBAN).

Πηγή: newmoney.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: