To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Δραστικές περικοπές μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών στο τραπέζι

Τι προβλέπουν τα δέκα μέτρα - φωτιά που εξετάζονται
Δραστικές περικοπές συντάξεων, κοινωνικών παροχών, νοσοκομειακών και φαρμακευτικών δαπανών, λειτουργικών δαπανών, αλλά και ανοιχτά ζητήματα, όπως της εφεδρείας-απολύσεων από το Δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και μειώσεων αποδοχών υπαλλήλων περιέχει το πακέτο της μείωσης των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ στη διετία 2023-2014, που παραδίδει στην τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Πρόκειται για σχέδιο περικοπών, με ποσοτικοποιημένες κατευθύνσεις, οι οποίες θα εξειδικευτούν εν καιρώ και μέσα από σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, η οποία επιμένει στη σκληρή γραμμή και στην de facto εφαρμογή των συμφωνηθέντων που αναγράφονται στο Β μνημόνιο.

Ταυτόχρονα, το σχέδιο των περικοπών, λόγω των σκληρών μέτρων που εμπεριέχει, θα δοκιμάσει την αντοχή της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να σημειωθεί ότι δέχεται ισχυρές πιέσεις από το εξωτερικό, να εφαρμόσει το πρόγραμμα ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η Ελλάδα και η ευρωζώνη γενικότερα. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Τσαρλς Κόλινς.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι εξακολουθούν να υφίστανται τριβές μεταξύ των υπουργείων για τις περικοπές, με τους περισσότερους να δηλώνουν ότι έχουν εξαντλήσει τα όρια και καθώς δεν συμπληρώνονταν το ποσό των 11,5 δισ. ευρώ, τις επιπλέον περικοπές τις έκανε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν χθες, ότι το σχέδιο των περικοπών -με γενικές κατευθύνσεις- δόθηκε χθες το βράδυ στους πολιτικούς αρχηγούς. Το ίδιο θα υποβληθεί στην ηγεσία της τρόικας, με την οποία είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Στουρνάρα για σήμερα στις 11 το πρωί.

Θα ακολουθήσει κατόπιν συνάντηση του υπουργού Οικονομικών με τους πολιτικούς αρχηγούς, τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., Φώτη Κουβέλη, στη διάρκεια της οποίας θα εξειδικευτούν περισσότερο οι «γενικές κατευθύνσεις» των μέτρων.

Αύριο κατά τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με την ηγεσία της τρόικας, θα τους παραδώσει ένα πιο αναλυτικό σχέδιο των κρατικών περικοπών.

Θα ακολουθήσουν κατόπιν διαβουλεύσεις, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το πακέτο των μέτρων, στη διάρκεια του Αυγούστου και να είναι έτοιμο στις αρχές Σεπτεμβρίου όταν θα επιστρέψει η τρόικα, για τον τελικό έλεγχο.

Τα αγκάθια

Πέραν των περικοπών των δαπανών για υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν αισθητά από το 2013, τα σημεία του σχεδίου, που θα προκαλέσουν αντιδράσεις και επιχειρεί η κυβέρνηση να τα «στρογγυλέψει» είναι:

* Οι μειώσεις ή καταργήσεις κοινωνικών επιδομάτων.

* Οι μειώσεις των συντάξεων, καθώς πρόθεση είναι "επειδή δεν βγαίνουν τα νούμερα" να περικοπούν οριζόντια συντάξιμες αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ κλιμακωτά.

* Η επιμονή της τρόικας για τη μείωση της μισθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο. Το γεγονός αυτό οδηγεί την κυβέρνηση να υποχωρεί από την "κόκκινη" γραμμή για τις μειώσεις μισθών και την εφεδρεία ή απολύσεις και να υποβάλει σήμερα στην τρόικα σχέδιο, απλά για χρονική επιμήκυνση κατά ένα έτος της πολιτικής μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 140.000 άτομα. Αντί για το 2015, θα ζητήσει παράταση για το 2016.

* Η νέα μείωση αποδοχών των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα, με καταργήσεις και άλλων επιδομάτων πέραν των ειδικών μισθολογίων, αλλά και με την επέκταση του ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ και σε όποιους άλλους φορείς δεν εφαρμόζεται.

* Η μείωση των ειδικών μισθολογίων κατά 12% από την 1η Ιουλίου του 2012, με εξαίρεση τους αστυνομικούς και στρατιωτικούς και ενδεχομένως γιατρούς του ΕΣΥ, καθότι δεν βρέθηκαν επαρκή "ισοδύναμα".

* Η μείωση της απασχόλησης στους ΟΤΑ, τόσο μέσα στους Δήμους, όσο και στις δημοτικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες θα οδηγηθούν στο λουκέτο.

Η μείωση των δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ, στη διετία 2013-2014 θεωρείται από την τρόικα, κεντρικός άξονας της προσπάθειας προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας και πυρήνας του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2013 - 2016, οπότε έχει τεράστια σημασία, να εγκριθεί από τους ελεγκτές το πακέτο των περικοπών.

Η τρόικα έχει στα χέρια της το ισχυρό ατού, που είναι η επόμενη δόση του μηχανισμού στήριξης και για να συναινέσει στην εκταμίευσή της, θα απαιτήσει να γίνουν δεκτοί οι όροι της. Το ύψος της είναι 31,5 δισ. ευρώ, και προορίζεται να καλύψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (24 δισ. ευρώ), την πληρωμή του ομολόγου που κατέχει η ΕΚΤ (3,3 δισ. ευρώ) και το ταμιακό έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Ο κ. Στουρνάρας είναι επίσης έτοιμος να δεχτεί σήμερα και συστάσεις για τη λήψη διορθωτικών μέτρων για το 2012, ώστε να καλυφθούν τυχόν αποκλίσεις του προϋπολογισμού και σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της βαθιάς ύφεσης της οικονομίας, η οποία φέτος θα υπερβεί το -7%, αντί -4,7% που προέβλεπε το β' μνημόνιο.

Δέκα μέτρα - φωτιά
Σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα των μέτρων που «πέφτουν» σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνονται προτάσεις - σοκ οι οποίες εάν τελικά υιοθετηθούν αναμένεται να επιφέρουν νέο μεγάλο «κτύπημα» σε συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους και δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων. Αργά χθες το βράδυ παραδόθηκε στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς κατάλογος με τις επικρατέστερες προτάσεις στις οποίες κατέληξε το οικονομικό επιτελείο, με «οδηγό» τη μελέτη που συνέταξε πρόσφατα το ΚΕΠΕ.

Μεταξύ αυτών εξετάζονται δέκα μέτρα - φωτιά που προβλέπουν τα εξής:

1. Επιβολή πλαφόν 2.000 έως 2.200 ευρώ στις συνολικές συντάξιμες αποδοχές (κύριες και επικουρικές) με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 1 δισ. ευρώ.

2. Κλιμακωτές μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Η μείωση θα φθάνει το 5% για συντάξεις από 1.000 μέχρι 1.400 ευρώ και 10% για συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Το συνολικό ποσό που εκτιμάται πως θα εξοικονομηθεί από το μέτρο αυτό φθάνει τα 880 εκατ. ευρώ.

3. Αναδρομική επιβολή του ενιαίου μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

4. Περικοπές 10% αναδρομικά από την 1η Ιουλίου, στα ειδικά μισθολόγια (γιατροί ΕΣΥ, καθηγητές ΑΕΙ - ΤΕΙ, δικαστικοί). Το πιθανότερο είναι εξαιρεθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις και οι μάχιμοι αστυνομικοί.

5. Περικοπές στα κοινωνικά και στα προνοιακά επιδόματα με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων. Διατηρείται το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας.

6. Νέες περικοπές ύψους 22,7% στο εφάπαξ δημόσιων υπάλληλων, αλλά και όλων των ασφαλισμένων σε ελλειμματικά ταμεία.

7. Περικοπές στις αμοιβές στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και των ΟΤΑ.

8. «Πάγωμα» μισθολογικών ωριμάσεων στο Δημόσιο.

9. Επιβολή ετησίου πλαφόν στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο κόστος ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ανά ασφαλισμένο. Για το θέμα αυτό το ΚΕΠΕ έχει προτείνει την εφαρμογή του θεσμού της «συνασφάλισης», δηλαδή, οι δικαιούχοι ιατρικής περίθαλψης στα νοσοκομεία καθώς και στα εξωτερικά ιατρεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα συμβεβλημένου με τα ασφαλιστικά ταμεία) να έχουν κάλυψη μέχρι ποσού 1.500 ευρώ ετησίως από τα ασφαλιστικά τους ταμεία για τις μηνιαίες επισκέψεις τους για συνταγογράφηση, για 2 check up το χρόνο και 1 νοσηλεία σε ιδιωτικό ή κρατικό θεραπευτήριο (δηλαδή 4 μέρες με βάση τη μέση διάρκεια νοσηλείας. Όποιος υπερβαίνει το ποσό αυτό θα καταβάλει πλέον 10 ευρώ ανά επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου. Η πρόταση αυτή θεωρείται δύσκολο να «περάσει» χωρίς όμως να μπορεί να αποκλειστεί μια πιο ήπια εφαρμογή με συγκεκριμένα, εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

10. Επιβολή διδάκτρων στους «αιώνιους» φοιτητές με στόχο την εξοικονόμηση περίπου 200 - 2.000 ευρώ ανά φοιτητή και ανά έτος.
Οι αποκλίσεις του 2012 στα έσοδα και τις δαπάνες

Εξονυχιστικοί έλεγχοι εσόδων και δαπανών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από το κλιμάκιο της τρόικας που έχει εγκατασταθεί εκεί.
Οι αποκλίσεις του 2012 ήταν το βασικό θέμα στους χθεσινούς ελέγχους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από το κλιμάκιο της τρόικας που έχει εγκατασταθεί εκεί και περνά από το μικροσκόπιο έσοδα και δαπάνες.

Οι άνθρωποι της τρόικας εντόπισαν την απόκλιση των 1,2 δισ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου και εκτίμησαν ότι η πρόβλεψη για απόκλιση 2,4-2,5 δισ. ευρώ, μέχρι και το τέλος του χρόνου, είναι ρεαλιστική.

Οι ελεγκτές ενημερώθηκαν για τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την αύξηση των δόσεων για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος, αλλά και για την επαναφορά των 60 δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών και ζήτησαν την πορεία των εσόδων στο ενδεχόμενο υλοποίησης μια τέτοιας τακτικής.

Στις δαπάνες ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εντοπίστηκε είναι οι αποκλίσεις των ασφαλιστικών Ταμείων των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα ασφαλιστικά Ταμεία αναμένεται να έχουν και φέτος μια απόκλιση της τάξης των 650 -700 εκατ. ευρώ, ενώ τα δημόσια νοσοκομεία έχουν συγκεντρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ.

Στο κεντρικό δημόσιο το πρόβλημα οφείλεται στη μερική καταγραφή των δημοσίων υπαλλήλων η οποία με τη σειρά της οδηγεί και στη μερική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Παρότι εδώ οι αποκλίσεις είναι χαμηλότερες δεν υπολείπονται των 500 εκατ. ευρώ για όλο το 2012.

Τέλος οι άνθρωποι της τρόικας άρχισαν από χθες να υπολογίζουν με λεπτομέρεια την τελική απόκλιση της δαπάνης από την μη εφαρμογή του μέτρου της μισθωτής εφεδρείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις δεσμεύσεις της χώρας θα έπρεπε μέσα στο 2011 να είχαν αποχωρήσει από τις θέσεις τους 15.000 δημόσιοι υπάλληλοι και με βάση τα τελευταία στοιχεία ο συνολικός αριθμός στα μέσα του 2012 δεν ξεπερνούσε τα 6.000 άτομα.

Τέλος καθυστέρηση στην πορεία υλοποίησης και των προγραμμάτων εξυγίανσης των ΔΕΚΟ διαπίστωσε ο έλεγχος με αποτέλεσμα των έλλειμμα των Δημοσίων επιχειρήσεων για το 2012 αντί στα 550 εκατ. ευρώ όπως προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2012 να εκτιμάται στα 750-780 εκατ. ευρώ.

(Πηγή: Ναυτεμπορική)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: