To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ;

Πώς μπορείτε να προστατεύσετε τα χρήματά σας
Σε περίπτωση επιστροφής της Ελλάδας στη δραχμή, θεωρείται δεδομένη και η μετατροπή των καταθέσεων σε νέο εθνικό νόμισμα.

Η μετατροπή είναι αναπόφευκτη καθώς οι τράπεζες δεν θα διαθέτουν πλέον τα απαιτούμενα κεφάλαια σε ευρώ, λόγω της διακοπής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ υπάρχει και ένας πρακτικός λόγος.

Οι αποταμιευτές θα σπεύσουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους σε ευρώ για να γλιτώσουν την υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος.

Προκειμένου να δημιουργηθούν οι πρώτες προϋποθέσεις για την άσκηση αντιπληθωριστικής πολιτικής μετά την έξοδο από το ευρώ, αλλά και για την αντιμετώπιση της σύγχυσης που θα δημιουργηθεί στους καταθέτες, οι καταθέσεις θα μετατραπούν από ευρώ σε νέα δραχμή με ισοτιμία ένα προς ένα. Για παράδειγμα, ένας καταθέτης που διαθέτει σήμερα σε τραπεζικό λογαριασμό 50.000 ευρώ, θα διαθέτει μετά τη μετατροπή 50.000 δραχμές.

Ωστόσο, μετά τη μετατροπή η ισοτιμία ευρώ - νέας δραχμής θα αφεθεί στο έλεος των αγορών συναλλάγματος και θα γίνει σημαντική υποτίμηση - έως και 70% κατά τους διεθνείς οίκους. Αυτό σημαίνει ότι η ισοτιμία ευρώ - νέας δραχμής πολύ γρήγορα θα υποχωρήσει στο 1 προς 4 ή και 1 προς 5. Έτσι, ο καταθέτης του παραδείγματός μας με τις 50.000 δραχμές που θα έχει, θα μπορεί να αποκτήσει μόνο 10.000-15.000 ευρώ.

Οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα που τηρούνται στις ελληνικές τράπεζες κατά πάσα πιθανότητα θα μετατραπούν και αυτές σε δραχμές. Το αν θα εξαιρεθούν από τη μετατροπή, θα εξαρτηθεί από το ύψος τους, αν δηλαδή αποτελούν κρίσιμη μάζα για το τραπεζικό σύστημα και την εθνική οικονομία.

Μέχρι να εκτυπωθεί νέο νόμισμα, οι τράπεζες θα διαθέτουν χαρτονομίσματα ευρώ, σφραγισμένα όμως με μια ένδειξη, π.χ. "νέες δραχμές", ενώ τα κέρματα σε ευρώ θα μετατραπούν σε δραχμές.

Η κατοχή χαρτονομισμάτων ευρώ θα τεθεί εκτός νόμου και θα κληθούν όσοι διαθέτουν ευρώ ή άλλο συνάλλαγμα (π.χ. δολάρια), να τα καταθέσουν στην τράπεζα προκειμένου να τα ανταλλάξουν με νέες δραχμές.

Η εισαγωγή συναλλάγματος θα γίνεται μόνο με αυτόματη μετατροπή τους σε νέες δραχμές, ενώ θα τεθούν περιορισμοί στην εξαγωγή συναλλάγματος.

Τι θα γίνει με τις τραπεζικές θυρίδες
Η θυρίδα δεν είναι η απόλυτα ασφαλής επιλογή για την προστασία των χρημάτων σε ευρώ, αφού είναι πιθανό να υπάρξει έκτακτη νομοθεσία που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να ανοίγουν τις θυρίδες παρουσία κρατικού υπαλλήλου, ο οποίος θα καταγράφει και θα ανταλλάσσει υποχρεωτικά τα ευρώ με νέες δραχμές.

Ομόλογα εξωτερικού
Τα ομόλογα ξένων χωρών και επιχειρήσεων που έχουν αγοραστεί από Έλληνες καταθέτες και επενδυτές, δεν πρόκειται να μετατραπούν σε δραχμές, με την προϋπόθεση βέβαια ότι η θεματοφυλακή τους γίνεται εκτός Ελλάδος.

Αν ο θεματοφύλακας είναι ελληνική τράπεζα, τότε κινδυνεύουν ουσιαστικά να δεσμευτούν από το ελληνικό Δημόσιο και να μετατραπούν σε δραχμές.

Καταθέσεις στο εξωτερικό
Οι Έλληνες που θα έχουν μεταφέρει τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό, θα κερδίσουν διπλά αν η χώρα βγεί από την Ευρωζώνη και υποτιμηθεί η νέα δραχμή.

Όχι μόνο θα διατηρήσουν την αξία των χρημάτων τους, αλλά και θα μπορούν να επενδύσουν στην Ελλάδα με σημαντικά μειωμένο κόστος (όσο θα είναι το ποσοστό υποτίμησης) σε σχέση με την προ δραχμής εποχή. Για παράδειγμα, η τιμή ενός οικοπέδου που σήμερα είναι 500 χιλ. ευρώ, θα μετατραπεί αυτόματα σε 500 χιλ. νέες δραχμές. Αν και η τιμή του, λόγω πληθωρισμού, θα αρχίσει να αυξάνεται, το βέβαιο είναι ότι θα μπορεί να αγοραστεί με πολύ χαμηλότερη τιμή από τη σημερινή, π.χ. στις 300 χιλ. ευρώ.

(Πηγή: εφημερίδα Κεφάλαιο, 19/5/12)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: