To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Οι 500 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις που αντέχουν στην κρίση

Κόντρα στη μεγάλη κρίση της ελληνικής οικονομίας, 500 μεγάλες επιχειρήσεις επέδειξαν, τη χρονιά που πέρασε, ισχυρές αντιστάσεις και, παρά το γεγονός ότι εμφάνισαν κέρδη μειωμένα κατά 13,31%, κατάφεραν να παρουσιάσουν μικρή αύξηση του τζίρου τους (3,1%).

Τα επιχειρηματικά αποτελέσματα των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών καθώς και των 200 πιο κερδοφόρων ομίλων αποτυπώνονται στην 4η Eκδοση «Business Leaders in Greece» της ΙCAP Group.

Οπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών 500 εταιρειών για το 2010, αν και το γενικό συμπέρασμα είναι ότι η βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία είχε ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά όλοι οι επιχειρηματικοί κλάδοι να εμφανίζουν ζημιογόνο τελικό καθαρό αποτέλεσμα, οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παρέμειναν κερδοφόρες καταγράφοντας θετικό οικονομικό αποτέλεσμα. Ο συνολικός τζίρος των εταιρειών αυτών διαμορφώθηκε στα 96,4 δισ. ευρώ και τα συνολικά κέρδη τους - προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBIΤDA) - διαμορφώθηκαν στα 11,9 δισ. ευρώ.

Και το 2010, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έδειξε ότι η υψηλή κερδοφορία χαρακτηρίζει έναν περιορισμένο αριθμό στο σύνολο των επιχειρήσεων. Ετσι, οι 500 πρώτες επιχειρήσεις υπερκάλυψαν κατά 117% τα τελικά κέρδη EBITDA του συνόλου των επιχειρήσεων, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο συγκριτικά με το 85% που κατέγραψε η περυσινή έκδοσης της ICAP για το 2009. Η θέση αυτή ενισχύεται και από το γεγονός ότι οι 20 πρώτες επιχειρήσεις της λίστας της ICAP παρουσίασαν κέρδη 6,3 δισ. ευρώ, δηλαδή ποσοστό 53,5% επί των συνολικών κερδών και 40,3 δισ. ευρώ τζίρο, δηλαδή 41,9% επί του συνόλου των 500 επιχειρήσεων.

Στην πρώτη εικοσάδα των πλέον κερδοφόρων εταιρειών, σύμφωνα με την ICAP, η πλειοψηφία παρέμεινε σταθερή, με τις 16 εκ των 20 εταιρειών να εμφανίζονται στην κορυφή τόσο το 2009 όσο και το 2010. Κορυφαία κερδοφόρα εταιρεία για το 2010 για δεύτερη συνεχή χρονιά είναι η ΔΕΗ, παρά τη μείωση της κερδοφορίας της το 2010 (μείωση κερδών EBITDA κατά 11%) ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο ΟΠΑΠ και στην τρίτη η Cosmote.

Οσον αφορά τη «σύνθεση» της πρώτης εικοσάδας εταιρειών με τα μεγαλύτερα κέρδη, σε αυτήν συμμετείχαν εννέα εταιρείες του τομέα λοιπών υπηρεσιών, έξι βιομηχανίες, μόλις τέσσερις τράπεζες και μία εμπορική εταιρεία.

Επιπλέον, για ακόμη μία χρονιά, σε σύγκριση και με τα συνολικά κέρδη EBITDA όλων των ελληνικών επιχειρήσεων, το μερίδιο κερδών των κορυφαίων 20 εταιρειών της κατάταξης ανήλθε σε 62%, σημαντικά αυξημένο από το αντίστοιχο 45% του 2009, γεγονός που δείχνει ότι διαχρονικά η υψηλή κερδοφορία αφορά κατά κύριο λόγο έναν περιορισμένο αριθμό επιχειρήσεων από το σύνολο των ελληνικών εταιρειών.

Οσον αφορά τις νεοεισερχόμενες εταιρείες στην πρώτη εικοσάδα, είναι δύο εταιρείες του τομέα «Λοιπών Υπηρεσιών» και συγκεκριμένα η ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ΑΕ) και η ΔΕΠΑ (Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ) και δύο βιομηχανικές εταιρείες (ΜΕΤΚΑ Μεταλλικαί Κατασκευαί Ελλάδος ΑΕ, ΤΙΤΑΝ ΑΕ Τσιμέντων).

Οι όμιλοι
Πέραν της κατάταξης των μεμονωμένων εταιρειών, στην έκδοση παρουσιάζονται και οι 200 πιο κερδοφόροι όμιλοι εταιρειών στην Ελλάδα το 2010 με βάση τα κέρδη EBITDA. Από τους ενοποιημένους ισολογισμούς του 2010 προκύπτει επιδείνωση των αποτελεσμάτων των ομίλων. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών των ομίλων που περιλαμβάνεται στη λίστα της ICAP αυξήθηκε κατά 3,6%, τα συνολικά κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 16% και τα προ φόρου κέρδη κατά 54%. Και σε αυτό το επίπεδο διαπιστώνεται ότι καθοριστικό ρόλο έχει μία μικρή ομάδα επιχειρηματικών και τραπεζικών ομίλων, εφόσον οι 20 κορυφαίοι όμιλοι της κατάταξης κάλυψαν (από κοινού) ποσοστό της τάξης του 74,6% επί των συνολικών κερδών EBITDA καθώς και το 63,6% του συνολικού κύκλου εργασιών που πραγματοποίησαν οι 200 όμιλοι της κατάταξης.
Κορυφαίος όμιλος βάσει κερδοφορίας για το 2010 ήταν και πάλι ο όμιλος εταιρειών ΟΤΕ ΑΕ, με τον όμιλο εταιρειών ΔΕΗ ΑΕ στη δεύτερη θέση, τρίτη την Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως ΑΕ και τέταρτη την Cosmote ΑΕ.

Οι business leaders στην Ελλάδα

Πέντε επιχειρήσεις από τον τομέα της βιομηχανίας, πέντε από το εμπόριο, τέσσερις τράπεζες και έξι επιχειρήσεις από τον τομέα των υπηρεσιών απαρτίζουν τη λίστα με τις πρώτες σε κέρδη εταιρείες ανά κλάδο, από το σύνολο των 500 πιο κερδοφόρων εταιρειών για το 2010 σύμφωνα με την 4η Εκδοση «Βusiness Leaders in Greece της ΙCAP.

Οπως αναφέρει ο Νικήτας Κωνσταντέλλος, διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group, «η ελληνική οικονομία διέρχεται μια παρατεταμένη περίοδο βαθιάς κρίσης με κύριο χαρακτηριστικό τη συνεχή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και την ύφεση που παραμένει για τρίτη συνεχή χρονιά. Παρ' όλα αυτά, αρκετές δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις προσαρμοζόμενες στις νέες συνθήκες και εντείνοντας τις προσπάθειές τους εμφάνισαν θετικές επιδόσεις στα οικονομικά τους αποτελέσματα» .
Ετσι, το 2010 στον τομέα της βιομηχανίας, στην κορυφή της κατάταξης των επιχειρήσεων που κατέγραψαν το 2010 κέρδη EBITDA υψηλότερα των 60 εκατ. ευρώ εμφανίζονται πέντε επιχειρήσεις. Κορυφαία, βάσει της κερδοφορίας της, ήταν η Ελληνικά Πετρέλαια ακολουθούμενη από τη Μotor Οil. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Alapis (κλάδος φαρμάκων - καλλυντικών) και ακολουθούν η Αθηναϊκή Ζυθοποιία (ποτά), η ΜΕΤΚΑ (μεταλλευτικών) και η Τιτάν (μη μεταλλικών ορυκτών).

Στη βιομηχανία παρατηρείται σχετικά υψηλός βαθμός συγκέντρωσης της κερδοφορίας, καθώς οι πρώτες έξι επιχειρήσεις πραγματοποίησαν από κοινού συνολικά κέρδη EBITDA ύψους 1.014,7 εκατ. ευρώ (μερίδιο περίπου 38,3% του συνόλου των αντίστοιχων κερδών των 167 βιομηχανικών εταιρειών της λίστας των «500»).

Στον τομέα του εμπορίου, στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν πέντε επιχειρήσεις που εμφάνισαν κέρδη υψηλότερα των 50 εκατ. ευρώ. Πρώτη για δεύτερο συνεχόμενο έτος, η Jumbo ΑΕ και ακολουθούν, από τον κλάδο των σούπερ μάρκετ -πολυκαταστήματα, η ΑΛΦΑ-ΒΗΤΑ Βασιλόπουλος και η Σκλαβενίτης, η Sanofi - Aventis του κλάδου φάρμακα - καλλυντικά - απορρυπαντικά, και τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών. Τα συνολικά κέρδη EBITDA που πραγματοποίησαν από κοινού οι παραπάνω εταιρείες ανήλθαν σε περίπου 382,5 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο των κερδών των πέντε κορυφαίων εταιρειών επί του συνόλου του τομέα να διαμορφώνεται στο 27,4%.

Στον τομέα των λοιπών υπηρεσιών, πρώτες στην κατάταξη βρίσκονται έξι επιχειρήσεις. Αξίζει να επισημανθεί ότι την πρώτη εξάδα συγκροτούν οι ίδιες εταιρείες για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Κορυφαία εταιρεία είναι η ΔΕΗ, η οποία ταυτόχρονα αναδείχθηκε και «πρωταθλήτρια» κερδών συνολικά, εφόσον κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ των «500 Business Leaders» στην Ελλάδα. Ακολουθούν ο ΟΠΑΠ, η Cosmote, ο ΟΤΕ, η Vodafone και η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» Α.Ε. Οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποίησαν από κοινού συνολικά κέρδη ύψους 4.101 εκατ. ευρώ και κάλυψαν μερίδιο 64,7% του συνόλου των αντίστοιχων κερδών των 161 εταιρειών του κλάδου. Τέλος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα το 2010 αντιμετώπισε την ιδιαίτερα αρνητική στάση των διεθνών χρηματαγορών απέναντι στη χώρα, γεγονός που επιδείνωσε περαιτέρω την κερδοφορία του κλάδου. Από την επιμέρους κατάταξη μεταξύ τραπεζών - εταιρειών factoring αναδεικνύονται ως οι πλέον κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά σειράν η Τράπεζα Κύπρου, η Τράπεζα Ελλάδος, η MARFIN Popular Bank και η Alpha Bank. Οι τέσσερις αυτές τράπεζες κάλυψαν από κοινού σχεδόν το 85% των συνολικών κερδών EBITDA αυτής της κατηγορίας.

(Πηγή: Τα Νέα)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: