To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Επαγγέλματα που αντέχουν στην κρίση

Υπάρχουν επαγγέλματα και δραστηριότητες που όχι μόνο αντέχουν στην κρίση, αλλά πάνε καλύτερα από ό,τι στις εποχές των παχιών αγελάδων. Τεχνίτες, υπηρεσίες outsourcing, εξαγωγικές δραστηριότητες είναι μερικά παραδείγματα.

Στα οικονομικά διακρίνονται οι επιχειρηματικοί κλάδοι σε επιθετικούς και σε αμυντικούς. Επιθετικοί είναι αυτοί που κερδίζουν περισσότερο από το μέσο όρο όταν η οικονομία πάει καλά, αλλά χάνουν περισσότερο όταν υπάρχει ύφεση. Το αντίθετο συμβαίνει με τους λεγόμενους αμυντικούς κλάδους. Στους τελευταίους περιλαμβάνονται, παραδοσιακά, τα τρόφιμα, τα ποτά, οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κλπ. Δηλαδή, στην κρίση ο άνθρωπος εξακολουθεί να τρώει, να πίνει και να πληρώνει ΔΕΗ κ.ά.

Ωστόσο, η κρίση αυτή είναι πρωτόγνωρη και βαθιά, με αποτέλεσμα να έχει οδηγήσει σε περικοπές ακόμα και στο φαγητό και στο ποτό, αλλά και στο ρεύμα.

Ποια επαγγέλματα θα μπορούσαν να ανθίσουν σε ένα τέτοιο περιβάλλον;

Τεχνίτες

Η κρίση έπληξε τον κατασκευαστικό τομέα. Δηλαδή δεν χτίζονται νέα σπίτια. Ωστόσο, τα παλιά χρειάζονται συνεχώς επισκευές. Επομένως, ο υδραυλικός σήμερα μπορεί να μην έχει τις μεγάλες δουλειές (πχ πολυκατοικίες) που είχε το 2004, αλλά σίγουρα είναι απαραίτητος για επισκευές. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται όλα τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με επισκευή και συντήρηση: υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, συντηρητές ανελκυστήρων, φαναρτζίδες, μηχανικοί αυτοκινήτων κλπ. Δεν περιλαμβάνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό οι ελαιοχρωματιστές ή οι ξυλουργοί - επιπλοποιοί.

Υπηρεσίες καθαριότητας

Οσο κι αν μας έχει χτυπήσει σήμερα η κρίση, κανένας δεν μπορεί να ζήσει μέσα στη βρώμα. Ετσι, υπηρεσίες - συνεργεία καθαριότητας για επιχειρήσεις, σπίτια, πολυκατοικίες κλπ θα έχουν ζήτηση.

Φροντίδα παιδιών - ηλικιωμένων

Η κρίση μπορεί να «κόβει» κονδύλια και η νταντά να θεωρείται περιττή δαπάνη. Ομως, η κρίση έχει οδηγήσει τόσο τη γυναίκα όσο και τον άνδρα να εργάζονται περισσότερο και να αναζητούν δεύτερη δουλειά. Επομένως, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη (μεγαλύτερη διασπορά) για υπηρεσίες φροντίδας παιδιών (νταντά, παιδικοί σταθμοί κλπ).

Υγειονομικές υπηρεσίες

Ισως, το τελευταίο επάγγελμα που θα πεθάνει να είναι αυτό του γιατρού. Μπορεί να υπάρχουν χιλιάδες και άλλοι τόσο να περιμένουν να διοριστούν στο ΕΣΥ ή στο ΙΚΑ, αλλά είναι σε καλύτερη μοίρα από ό,τι για παράδειγμα είναι ένας απόφοιτος πληροφορικής. Σίγουρα μεγαλύτερη ζήτηση είχαν και έχουν οι νοσοκόμες - νοσοκόμοι. Επίσης ζήτηση υπάρχει για βοηθούς εργαστηρίων.

Εξαγωγικές δραστηριότητες

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ζήτηση για υπηρεσίες και προϊόντα στην Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι ισχύει το ίδιο σε όλο τον κόσμο. Οποιαδήποτε υπηρεσία ή όποιο προϊόν μπορεί να απευθυνθεί σε άλλες αγορές (πχ Αυστραλία) θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση από ό,τι τουλάχιστον στην Ελλάδα. Επομένως, καλό είναι οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες να κοιτάξουν και λίγο το εξωτερικό. Μήπως κάποιος γραφίστας, για παράδειγμα, μπορεί να «πουλά» γραφήματα σε μια ξένη εφημερίδα;

Outsourcing

Η περικοπή κόστους στις επιχειρήσεις συνήθως ταυτίζεται με μείωση του προσωπικού. Ομως, χωρίς προσωπικό, δουλειά δεν γίνεται. Ετσι, ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στρέφονται στη λύση του outsourcing. Δηλαδή αντί να πληρώνουν μία τηλεφωνήτρια (μισθός, υπερωρίες, αυξήσεις, ασφαλιστικές εισφορές και δυσκολίες στην απόλυση), αναθέτουν το τηλεφωνικό κέντρο σε άλλη επιχείρηση. Με τον τρόπο αυτό η υπηρεσία θεωρείται ως δαπάνη που εκπίπτει από τα έσοδα (λιγότερος φόρος), ενώ οι επιχειρήσεις δεν έχουν τον «βραχνά» του υπαλλήλου. Επομέμως, όλες οι εταιρείες ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες outsourcing έχουν σε περιόδους κρίσης συγκριτικό πλεονέκτημα. Αν δηλαδή είναι κάποιος απόφοιτος πληροφορικής, αντί να ψάχνει δουλειά ως μισθωτός, μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες «με το κομμάτι» σε άλλες επιχειρήσεις, ως εξωτερικός συνεργάτης, κόβοντας αποδείξεις.

(πηγή: eranistis.gr)